BORÁSZATUNK

EGY KÜLÖNLEGES TÖRTÉNET

A SCHIEBER BORÁSZAT

Egy igazi családi borászat vagyunk, melyet 2010-ben alapítottunk a Szekszárdi Történelmi Bor­vidéken. Szekszárdon, a Kadarka u. 100. szám alatt, egykori pincesoron található borászatunk központja az 1800-as években, klasszicista stílusban épült műemléki épületegyüttes, mely pince-, présház és borszaküzlet, a különleges kulináris-, és borélményt nyújtó étteremmel, a Patina Borkúriával.

Szőlőbirtokunk 54 hektárnyi termőterülettel rendelkezik, melyek a kitűnő földrajzi és talajtani adottságú Baranya-völgy és Görögszó dűlőkben találhatók, melyek nemcsak gyönyörűek, de a borvidék legértékesebb térségei közé is tartoznak. A 2018-as évben elkezdtük a szőlőterületeink átállítását ökológia gazdálkodásra, rezisztens szőlőfajtákat telepítettünk, ma pedig már a Tabu-hegy szőlőültevényein is biogazdálkodást folytatunk, mert hiszünk abban, hogy a jövő útja, a természetes értékeink védelme, és olyan borok készítése, amelyek megmutatják borvidékünk egyediségét és szépségét, a szekszárdi terroirt.

2020. augusztusában elkészült az új, modern borászatuk, mely eleget tesz a 21. századi követelményeknek, a látványkonyhával felszerelt kóstolótermünkben lehetőség nyílik boraink kóstolására is. Az új borászatunk különlegessége, hogy a saját egybefüggő 42 hektáros szőlőterületük lábainál található, így a szőlő feldolgozása a szüretet követően kíméletesen és a lehető legrövidebb idő alatt gravitációs technológia alkalmazásával történik, mely a kimagasló minőségű Schieber borok készítésének az alapját jelenti.

Ökológiai szőlőtermesztés

ÖKOLÓGIAI ÁTÁLLÁS

Ökológiai átállás: az a folyamat, amely során az ún. konvencionális termesztéstechnológiáról áttérünk az ökológiai gazdálkodásra, két-három évet vesz igénybe.

Ökológiai szőlőtermesztés során arra törekszünk, hogy az ültetvényben kialakuló ökoszisztémát és a szőlőtőkék természetes ellenállóképességének kialakulását támogassuk a szőlőművelés (talajápolás, tápanyagutánpótlás, szőlőápolás, növényvédelem) során

  1. Talajápolás-tápanyaggazdálkodás: minél fajgazdagabb növénytakaró alkalmazása, talajélet serkentése, műtrágyák mellőzése-szerves anyagok használata, gyomirtó szerek elhagyása
  2. Szőlőápolás-növényvédelem: a szőlőművelés során többlet kézimunkával vékony lombfal kialakítása, növény ellenállóképességét segítő anyagok alkalmazása, szintetikus-szisztemikus készítmények elhagyása, biológiai vagy fizikai hatáson alapuló készítmények használata

Ökológiai ÁTÁLLÁS FOLYAMATA

  • A 2018-as telepítésű Cabernet sauvignon és franc ültetvényen megkezdődik az ökológiai szemléletű szőlőművelés
  • Borászat ökológiai feldolgozói tanúsítvány 2020 – első ökológiai bor készítése (vásárolt szőlőből)
  • Az első ökológiai szőlőterület (1,9 ha) bejelentése a Biokontroll Hungária Kft-hez 2021-től
  • 2022-ben az ökológiai szőlőterületek növelése 16,5 ha-ra, mely magában foglalja a „Tabu-hegy” teljes területét
  • Ellenálló szőlőfajták telepítése: 2021 – Souvignier gris, 2022 – Solaris
  • Az első saját ökológiai szőlőtermés 2023-as évjárattól

CSAPATUNK

Molnár Edina
Borászati eladó, irodai munkatárs
Baksa Ildikó
Borászati eladó, irodai munkatárs
Pilisi Brigitta
raktárvezető
Sebestyén Ferenc
Borászati asszisztens

GALÉRIA

„Komoly erényük, hogy minden lépésük­ben érezhető a tudatosság, a bor iránti elkö­telezettség és a személyesség.”